Kratek in hiter tečaj risanja

Kratek in hiter tečaj risanja za začetnike

Risanje je nekaj, kar smo nekoč vsi počeli. Nekateri smo navado ohranili, drugi pa smo jo opustili. Če že dolgo niste poprijeli za svinčnik, je verjetno, da ne veste več, kako kaj narisati.

Zato smo pri TopKarikature.si pripravili kratek tečaj risanja za “začetnike”, ki vam bo pomagal ponovno osvojiti veščino risanja.

 

Vas zanima, kako k risanju ponovno pristopiti? Spodaj smo izluščiti pomemben temelj risanja, na katerem lahko sloni vaša celotna risba.

Začetna risba (skica) je najpomembnejša stvar, v veliki meri pa se dotika tega, kako so telesa sestavljena. S skiciranjem lahko postavite risbi razumljive temelje, na katerih potem nadalje gradite. Pravilna razmerja so pri risanju zelo pomembna. Problem se namreč velikokrat pojavi, če poskušamo telo upodobiti brez razmisleka o celotni zgradbi. Rezultat tega so: nepravilne mere risbe, pomanjkanje prostora za dokončanje risbe, pomanjkanje časa za dokončanje risbe, itd.

Poglejte si hiter in enostaven pristop, ki bi vam moral zagotoviti dobro strukturirano risbo – in precej manj slabih razmerij.

 

Telo (predmeta ali figure) je sestavljeno iz navideznih oblik. Oglejte si predmet in ga poskusite razstaviti v oblike.

Najlažji primer je z risanjem steklenice. Steklenico lahko razstavimo v dva dela ovalne oblike in (pol)kroglo.

 

 

 

 

 

Po risbi steklenice lahko isto poskusimo z risanjem kompleksnejših predmetov in živih bitij (npr. medvedom ali mačko). Risanje živali je nekoliko zahtevnejše, vendar zgornji postopek prav tako v veliki meri pripomore.

 

Tako razumevanje teles nam, ko se ga naučimo, omogoča hitrejši in enostavnejši pristop k risanju teles. Ko začnemo razumeti telesa v smislu zgradbe različnih oblik, se hitreje naučimo pravilnih razmerij, konstrukcije telesa in prostorske  postavitve.

 

Slikovno gradivo in besedilo: TopKarikature.si

Galerija karikatur

 

Morda vas zanima tudi:

Članek o umetnosti karikature

Članek o umetnosti karikature

 

Kratek in hiter tečaj risanja
Rate this post