Na hitro o umetnosti karikature

Članek o umetnosti karikature

 

Beseda karikatura velikokrat spomni na izdelke umetnikov na uličnih stojnicah: humorne obraze zvezdnikov in turistov, ki se smejijo ali mrščijo. Navadno so te zabavne ilustracije upodobljene z barvicami, ogljem ali kredo, ob njih pa velikokrat sedi njihov avtor  in izdeluje novo karikaturo zvezdnika.

Kaj je karikatura?

Razlag je veliko.Karikatura Penelope Cruz

“Karikatura je vizualno likovno delo, s katerim pretirano in popačeno prikazujemo vizualne lastnosti, neko stanje ali dogodek,” –  nam ponudi Wikipedija.

Lahko bi rekli tudi, da je karikatura umetniški izdelek, kjer avtor izdela portret s pretirano humornim pristopom – in doda obrazom poseben karakter, oziroma piko na I.

Karikatura namensko pretirava z nekaterimi detajli obraza ali figure, da bi s tem bolj ujela karakter in vizualno podobo. Pri tem poskuša ujeti tako ključne poteze obraza, kot tudi želeno mimiko in karakter portretiranca.

Vse karikature so žaljive?

Humor je glavni cilj karikatur, k temu pa različni karikaturisti pristopajo zelo raznoliko.

Nekateri radi izdelujejo izdelke, katerih glavni cilj je posmeh, pikrost in kritičnost. Velikokrat se v tem spektru pojavlja zelo poznana vrsta karikature: politična karikatura.

V večjem deležu pa karikature nastajajo predvsem z namenom zabave. Tu je pristop še vedno lahko rahlo piker, vendar cilja na zabavanje gledalca, smeh in kreativno pripovedovanje zgodbe o karakterju. Umetniki izpostavijo dele obraza ali figure portretiranega, ki so svetu domači, posebni in prijetni. Karikatura se ne toliko posmehuje potezam obraza, kot jih raziskuje.

Kaj je glavna razlika med karikaturo in portretom?

digitalna karikatura Lionel Messi

 

Humor je osrednja lastnost, glede katere se karikatura razlikuje od portreta. Risanje potreta zahteva realističen pristop, medtem ko je risanje karikature popolnoma subjektivno (in v dobri meri tudi plod domišljije in kreativnosti).

Zato ni vsak umetnik, ki izdeluje risane portrete, tudi dober karikaturist. V večini primerov pa so – obratno – karikaturisti tudi izvrstni portretisti.

 

“Portretna karikatura zahteva najvišje risarsko znanje in je tudi najoprijemljivejši prikaz, kako je lahko nekaj oblikovano iz skrbno opazovane narave, prikaz, kako se lahko risar poglobi v bistvo človeka, ki ga portretira.”

 

Karikatura Sofia VergaraKlasična karikatura ali digitalna karikatura ?

Tradicionalna karikatura je (bila) risana na papir in druge papirju podobne formate. Veliko umetnikov je v zgodovini umetnost karikature prakticiralo prav zato, da se izučijo v opazovanju (tudi Leonardo da Vinci).

V zadnjem času pa je skupaj s tehnološkim razvojem vse bolj priljubljena nastala digitalna karikatura, saj omogoča veliko mero prednosti. Med drugimi so to enostavno rokovanje z izdelanim produktom, večkratno tiskanje in številne možnosti uporabe izdelka. Digitalna karikatura kot končni produkt ostane naročniku v digitalni obliki, zato mu ponuja številne možnosti osebne uporabe.

Različni pristopi k izdelovanju karikature pa posledično omogočajo tudi razlike v ceni karikature in porast raznovrstnih umetniških stilov karikaturistov.

 

Poglejte si našo galerijo digitalnih karikatur na www.topkarikature.si/galerija

Besedilo in slikovni viri: TopKarikature.si

Na hitro o umetnosti karikature
Rate this post